Svjetski dan palijativne skrbi Kino GAJ

Svjetski dan palijativne skrbi Kino GAJ
Svjetski dan palijativne skrbi

Dobro nam došli prijatelji palijative

Citatom nepoznatog autora Da imam priliku nešto napisati... posljednji put... napisao bih: „Cijeni ono što imaš, nikad ne znaš koji će poljubac biti posljednji... razgovor koji se više nikada neće ponoviti... posljednji pogled, osmijeh... Nikad ne znaš kako će sljedeća priča u tvom životu završiti... ali sve dok traje... cijeni svaki njezin trenutak...“ započelo je  obilježavanje Svjetskog dana palijativne skrbi u Kinu Gaj Varaždin.

„Dobro nam došli prijatelji palijative“ pozdrav je koji je upućen 20. listopada 2022. godine predstavnicima i ostalim sudionicima koji pružaju palijativnu skrb na području Varaždinske županije. Događanju su prisustvovale i patronažne sestre, medicinske sestre iz zdravstvenih njega u kući, liječnici obiteljske medicine, djelatnici OB Varaždin i služba Klenovnik i Novi Marof, socijalni radnici, predstavnici obiteljskih domova, Zavoda za hitnu medicinu, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, predstavnici udruga. Podršku su pružili i učenici Srednje medicinske škole Varaždin i Srednje medicinske škole s pravom javnosti Maruševec sa svojim nastavnicima te studenti Sestrinstva Sveučilišta Sjever sa svojim mentorima. U realizaciji događanja pomogao je Grad Varaždin i Pučko otvoreno učilište Varaždin.

U ime organizatora sve prisutne pozdravio je ravnatelj Doma zdravlja Varaždinske županije doc.dr.sc. Jurica Veronek, a u ime osnivača Varaždinske županije Ljubica Božić, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje.

Uoči projekcije filma „Knjiga uspomena“ obratila se redateljica Maja Miloš osvrnuvši se na samu tematiku: „Ana je zaposlena kao jedina spremačica u hospiciju – ustanovi za smještaj bolesnika u posljednjim stadijima neizlječive bolesti. Međutim, njezina uloga nadilazi njezino radno mjesto. Osim što hospicij održava besprijekorno čistim i urednim, ona razvija odnos s umirućima prije, ali nastavlja i nakon njihove smrti.“

Najava drugog filma „Do posljednjeg daha“, kao i njezin sadržaj, iznesena je vrlo emotivno. Leon Grgić, hrvatski branitelj, u ulozi je volontera koji zagovara važnost palijativne skrbi i žalovanja, progovara o sadržaju filma: „Bila mi je izuzetna čast biti sa svojom suprugom do kraja. Iako je to vrlo teško, svima bih preporučio da probaju sa svojim voljenima biti do kraja uz podršku profesionalaca.“

Poveznice:

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće