Svjetski dan palijativne skrbi - događanja u listopadu

Svjetski dan palijativne skrbi - događanja u listopadu

Najava događanja vezano uz obilježavanje dana palijativne skrbi u mjesecu listopadu

U mjesecu listopadu nastavljamo s nizom događanja sa zajedničkim ciljem promicanja važnosti palijativne skrbi u poboljšanju kvalitete života i zajedničko zalaganje za jednak pristup palijativnoj skrbi za sve u potrebi. Kao što je i poznato ovogodišnja tema je '' Healing Hearts and Communities '', a nadovezuje se na iskustvo gubitka i tuge nakon smrti osobito sada za vrijeme pandemije COVID-19. Iskustva tuge i potreba za iscjeljenjem  tj. oporavkom  ujedinila je ljude diljem svijeta. Više od šest milijuna smrtnih slučajeva diljem svijeta tijekom pandemije COVID-19 rezultiralo je ogromnim opterećenjem zdravstvenih sustava i neviđenom tugom i patnjom zdravstvenih radnika i njegovatelja. Sve to utjecalo je i na žitelje Varaždinske županije kako na profesionalce tako i na obitelji.

Nažalost iskustvo gubitka pogađa svakog pojedinca tijekom života te otvara pitanje podrške za vrijeme oprosta i gubitka voljene osobe, te sustavne podrške u žalovanju. Žalovanje je prirodan proces kojega prolaze sve osobe koje su izgubile voljenu osobu. Podrška u žalovanju sastavni dio je palijativne skrbi koji doprinosi kontinuiranoj skrbi za članove obitelji.

Suočavanje s patnjom i umiranjem svakodnevnica je profesionalaca u palijativnoj skrbi. Pandemija COVID-19 otvorila je pitanje velikog opterećenja i stresa profesionalca koji ulažu sav svoj trud i znanje, a ujedno gube pacijenta te se suočavaju sa svakodnevnim gubitkom i osjećajem bespomoćnosti. Samim time otvorilo se pitanje podrške profesionalcima u suočavanju sa velikom količinom stresa. I nastavkom daljnjeg rada. Supervizija u palijativnoj skrbi je interakcijski proces, metoda ili intervencija, nužna u profesionalnom razvoju svih onih koji izravno rade s ljudima. Supervizija promovira kritičko reflektiranje rada, kompetentnost, odgovornost i poboljšanje prakse.

Vezano na glavi cilj obilježavanja Svjetskog dana palijativne skrbi Dom zdravlja Varaždinske županije nastavlja sa nizom događanja:

  • 18.10.2022. u 11.00 sati - Gostovanje Mobilnog tima i Koordinatora za palijativnu skrb u emisiji „Centar“ Radija Megaton
  • 20.10.2022. u 14.00 sati – Svečano obilježavanje u Kinu Gaj. Koliko nas susret s umiranjem i gubitkom mijenja i povezuje biti će prikazano u filmovima '' Knjiga uspomena '' i  '' Do posljednjeg daha ''. Molimo potvrdu vašeg dolaska do 18.10.2022. na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • 21. i 28.10. 2022. u 14.00 sati- Predavanje '' Komunikacija u procesu žalovanja '' održat će Kristina Kišić, bacc.med.techn. i Emanuel Lacković, mag.psych. na poveznici: https://meet.google.com/sqz-tzgc-btm

Pozivnica za Kino Gaj - 20.10.2022.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće