Palijativna skrb

Palijativna skrb

Djelatnost za palijativnu skrb u Domu zdravlja Varaždinske županije pruža specijalističku palijativnu skrb na području Varaždinske županije i sastoji se od dvije zasebne službe:

Palijativna skrb je pristup koji poboljšava kvalitetu života bolesnika i njihovih obitelji suočenih s problemima neizlječivih uznapredovanih bolesti.

Specijalistička palijativna skrb u suradnji s ostalim profesionalcima ranim prepoznavanjem potreba osigurava ublažavanje fizičke, socijalne, psihološke i duhovne patnje bolesnika i njihovih obitelji na kraju života.

LOGO PALIJATIVNE SKRBI DOMA ZDRAVLJA

Logo palijativa

Na početku osnivanja Centara za koordinaciju palijativne skrbi u RH preporuka Ministarstva zdravstva je bila da budemo vidljivi, prepoznatljiviji u zajednici te da imamo svoj logo ( što su i mnogi centri za koordinaciju učinili). Tako je i na zahtjev ravnatelja Jagića izrađen ovaj zajednički logo za cijelu djelatnost palijativne skrbi. Autor loga: Nataša Dumbović, dizajner: Nikola Volarić, vlasnik loga Dom zdravlja Varaždinske županije. 

Kao što je i poznato palijativna skrb je zasebna filozofija i počiva na načelima palijativne skrbi, tako smo i mi ovim logom željeli poručiti svima koji su u potrebi da smo tu kao profesionalci na kraju života i putu prema smrti. Da ćemo pružiti nadu, smirenost, spokoj u ''mirnu smrt'', pružiti dostojanstvo umiranja te ćemo u tome biti čvrsti, uporni, dosljedni i odlučni.

PTICA označava feniksa koji ide na svoj posljednji let prije smrti, a ujedno se povezuje i s ''ptičjim ili labuđim pjevom'' koji  je opisan u znakovima približavanja smrti. Produženi rep ptice znači da taj bolesnik ostavlja iza sebe svoju obitelj kao trag svojeg života ( u palijativnoj skrbi obitelj se smatraju sve osobe koje su bile emocionalno vezane za umirućeg) te samim time označava nastavak skrbi za obitelj  i nakon smrti bolesnika.

RUKA označava nas profesionalce koji bolesniku pružamo podršku na posljednjem putu prema smrti. Ujedno označava i zaštitu, dostojanstvo na kraju života. U većini istraživanja bolesnici se boje samoće na kraju života i traže da ih netko drži za ruku. Ruka označava i zaštitu, socijalnu podršku, profesionalnu podršku.

ZELENA BOJA je najčešća boja palijativne skrbi u svijetu. u Kršćanstvu zelena boja je boja nade, spokoja, smirenosti. Zatim se opisuje kao boja  harmonije, ravnoteže, simbol mira. Ona označava čvrstoću, upornost, dosljednost, odlučnost. Zelena boja je umiruća i miroljubiva poput iskustva na kraju života( Bickley).

Logo koristimo na svim svojim promo materijalima.

Ordinacije

Mobilni palijativni tim Vladislav Čupić dr. med. spec. gin. opst

A: Kolodvorska 20, Varaždin
T: 042 398 585
M: 099 398 5045
E: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Saznaj više o ordinaciji

Koordinator palijativne skrbi

A: Kolodvorska 20, Varaždin
T: 042 398 571
M: 099 398 5073
E: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Saznaj više o ordinaciji

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće