Obilježavanje međunarodnog tjedna dojenja

Obilježavanje međunarodnog tjedna dojenja
Obilježavanje međunarodnog tjedna dojenja

Patronažne sestre Doma zdravlja Varaždinske županije 01. kolovoza 2023. godine su obilježile međunarodni tjedan dojenja, koji se održava od 01. do 07. kolovoza. Slogan ovogodišnjeg tjedna dojenja je: „Omogućiti dojenje, podržati zaposlene roditelje.“

Kao što i sam slogan govori od iznimne je važnosti da društvo u cjelini prepozna, podrži, respektira i pokaže razumijevanje za majke koje produljeno doje i nakon godine dana života djeteta. Jednako tako, navedeno se odnosi i na majke koje su se vratile na posao i prije djetetova prvog rođendana.

Dojenje, kao zlatni standard u hranjenju djece ne zahtijeva posebno objašnjenje. Na svijetu ne postoji prirodnija hrana za novorođenče od majčina mlijeka. Potrebno je naglasiti, da dojenjem dijete ne dobiva samo hranu već i majčinu ljubav na jednoj posebnoj razini, ali i da je majčino mlijeko lijek. 

Nakon što se majka i novorođenče vrate po rođenju kući posjećuje ih patronažna sestra koja ima značajnu ulogu u pripremi cijele obitelji za sve što slijedi. Priprema majku za uspostavu i ustrajnost u dojenju, educira roditelje o karakteristikama novorođenčeta, zdravom rastu i razvoju ali i prepoznavanju patoloških stanja koja zahtijevaju promptnu reakciju roditelja. Potom, edukacija patronažne sestre uključuje pravilnu prehranu majke, tjelesnu aktivnost te možebitne opasnosti za vrijeme babinja. Od iznimne je važnosti da patronažna sestra i obitelj uspostave odnos povjerenja za buduće razdoblje.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće